Ekadašis 2019

Ekadasi (iš sanskrito k., vienuoliktas iš eilės) nurodo 11 mėnulio pilnaties ir delčios dienas. Tomis dienomis mėnulio įtaka kūno sveikatai yra pati nepalankiausia, todėl tai palankus metas pasninkui, organizmo apvalymui – sustiprina ir atgaivina. Kenksmingas net grūdinių kultūrų valgymas.

Ekadašis ypač palankus dvasinei praktikai ir pasninkavimas tomis dienomis, iš esmės, skirtas laiko, dėmesio koncentracijai menant Aukščiausiąjį, Radhą ir Krišną.

Kaip ir kasdien, tomis dienomis ypač palanku sveikintis su kaimynais, atleisti skriaudas, paminti nuoskaudas ir prisiminti pasakyti AČIŪ!

P.S. visi kipšai, pinčiai ir kiti nelabieji tomis dienomis slepiasi grūduose!

 

Bhakti Vigjana Gosvamis „PRIEŠ AUŠTANT“

Ekadašis –tai diena, kurią mes skiriame Dievui. Pasninkaudami mes susimąstome, kodėl, kokiu tikslu atliekame tokią askezę. Kiekviena mūsų gyvenimo diena užpildyta reikalais, į kuriuos mes linkę pasinerti su visa galva. Net jeigu esame įsitikinę, kad užsiimame atsidavimo tarnyste, vis tik kartais reikia stabtelėti ir atidžiau pažvelgti į savo širdį. Ekadašio dienos ir skirtos tokioms kontempliacijoms.

Panašios dienos yra visose tradicijose. Pavyzdžiui, judaizmo išpažintojai šeštadieniais nedirba, tą dieną jie pašvenčia apmąstymams apie Viešpatį.

Hari-bhakti-vilasoje nurodytos septynios maisto rūšys, kurios nepertraukia pasninko ekadašio dieną: 1) vaisiai ir daržovės; 2)sezamas; 3)pienas; 4)vanduo; 5)lydytas sviestas, ghi; 6)panča-gavja; 7)oras. Visa tai liečia ir Džanmaštamį, Nrisimha-čaturdašį, Rama-navamį ir Gaurapurnimą. Jeigu tomis dienomis mes negalime pasninkauti patys, galima paprašyti, kad mus pavaduotų sūnus arba koks nors brahmanas. Toks pasninkas taip pat užskaitomas. Anot Mahabharatos, pasninko nepertraukia vanduo, šaknelės, vaisiai, pienas, lydytas sviestas, brahmano ar dvasinio mokytojo nurodymas bei vaistai.

Kodėl mes pasninkaujame būtent ekadašio metu? Mes žinome, kad mėnulis turi didelę reikšmę žmogaus psichikai. Vienuoliktą mėnulio dieną mes būname labai priklausomi nuo savo juslių, patirdami didžiulį išorinių pagundų poveikį. Pasninko paskirtis – padėti tą dieną protui išlikti normos ribose. Ekadašį vadina atsidavimo motina: jeigu tą dieną mes galvojame apie Krišną ir tarnaujame Jam, gauname žymiai daugiau malonės, negu paprastai. Bet ir už nuodėmes, padarytas ekadašio metu, būna skaudesnis atpildas. Sakoma, kad grūdinio maisto vartojimas tą dieną prilygsta jautienos valgymui – su visomis iš to kylančiomis pasekmėmis.

Šventės ir Ekadašiai Klaipėdos zonai. Jei esate kur nors kitur Lietuvoje, rekomenduojame pasninkų datas ir nutraukimo laikus pasitikslinti su Kauno šventykla [nitaigauracandra.lt]

Per Ekadašį NEVARTOJAMI produktai:

Ankštiniai – visų tipų žirniai ir pupos bei produktai, gaminti iš jų (papadam, tofu, šokoladas), taip pat soja.

Grūdiniai – ilgas sąrašas miltų, avižos, kukurūzai, makaronai, įvairūs sausi pusryčiai, barley gėrimas ir pan.

Aliejai – ankštinės/grūdinės kilmės, tokie kaip augalinis aliejus (!), garstyčių aliejus, sezamo aliejus bei produktai, sudėtyje turintys šių aliejų (visokie kepinti riešutai, čipsai, kai kurie džiovinti vaisiai ir panašūs skanėstai), taip pat margarinas.

Lapiniai augalai, tokie kaip salotos ar špinatai, bei lapinės kilmės prieskoniai – karis, lauro lapai, bazilis ar oreganas ir pan.

Medus.

Atsargiai! – daugybė produktų, tokių kaip kepimo milteliai, kai kurie gėrimai bei sirupai, jogurtai, varškė, pudingai bei konditerijos gaminiai sudėtyje gali turėti grūdinės kilmės krakmolo.

09 mėn. 10 d.

09 mėn. 25 d.

10 mėn. 09 d.

10 mėn. 24 d.

11 mėn. 08 d.

11 mėn. 22 d.

12 mėn. 07 d.

12 mėn. 22 d.

Visus metus VARTOJAMI produktai, įtraukiant Ekadašius bei Čaturmasją:

Visi vaisiai ir riešutai, bei aliejai, spausti iš riešutų.

Saulėgražų aliejus, sviestas.

Daržovės – bulvės, moliūgas, agurkai, cukinija, ridikai. Taip pat avokadas, citrina, alyvuogės, kokoso riešutas, grikiai (!), visų rūšių cukrūs.

Visi tyri pieno produktai (išskyrus jogurtą per 2 ir pieną per 3 Čaturmasijos mėnesius).

 

Per Ekadašį VARTOJAMI prieskoniai:

Juodieji pipirai, šviežias imbieras, švari druska ir švarus turmerikas (milteliuse gali būti per ekadašį nevartotinų priemaišų).

 

Per Ekadašį NEVARTOJAMI prieskoniai:

Hingas/asofetida, sezamo sėklos, kuminas/džyra, garstyčios, tamarindas, kardamonas, fenugrikas, anyžiai ir t.t. ir pan.